Αρχική

Σελίδες Εκπαίδευσης

Εκπαιδευτικό Υλικό

Νομοθεσία

Θέσεις - Αντιθέσεις

Πολιτισμός

Nea Paideia Blog

Information*

Tell a Friend*

Ενημέρωσε μια φίλη ή έναν φίλο για τη NeaPaideia.com

Login*

Live Search*

Latest News*

Accordion Menu*

Αρχική

Σελίδες Εκπαίδευσης

Εκπαιδευτικό Υλικό

Νομοθεσία

Θέσεις - Αντιθέσεις

Πολιτισμός

Nea Paideia Blog

Open Panel for Login

Search Our Site

Register

Πώς η οικογένεια επηρεάζει την ψυχοκοινωνική ανάπτυξη του παιδιού


Αναμφισβήτητα η οικογένεια αποτελεί ιδιαίτερη μορφοποιό δύναμη και παράγοντα καθοριστικό στη διαμόρφωση της προσωπικότητας του παιδιού.

Σπουδαιότερο είναι όχι ότι τόσο οι συγκεκριμένες ενέργειες των γονέων, αλλά το συναισθηματικό - θυμικό περίβλημα των ενεργειών τους. Ψυχολογικοί παράγοντες της ψυχοδυναμικής της οικογένειας: 1. Έκδηλη στοργή 2. Χορήγηση αμοιβών –Ενίσχυση 3. Απόρριψη 4. Άτεγκτη εμμονή στην εκτέλεση των εντολών 5. Επιθετικότητα των γονέων 6. Αυτοκριτική των γονέων 7. Κοινωνικότητα των γονέων 8. Ασυνέπεια στη συμπεριφορά των γονέων 9. Άσκηση εξουσίας στην οικογένεια 10. Σεβασμός προς την ατομικότητα του παιδιού 11. Ενθάρρυνση για αυτονομία 12. Εμπιστοσύνη στις ικανότητες του παιδιού 13. Παροχή ευκαιριών για επιτεύγματα 14. Δικαιολόγηση αποφάσεων.

Οι δύο βασικές διαστάσεις της ψυχοδυναμικής της οικογένειας είναι: «Έκδηλη στοργή ↔ Απόρριψη» και «Αυτονομία ↔ Αυταρχισμός» Έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχουν δύο κύριες διαστάσεις στις στάσεις και στη συμπεριφορά των γονέων: α) Ο συναισθηματικός τόνος των ενεργειών των γονέων, όπου στο ένα άκρο οι στάσεις και συμπεριφορές είναι στοργικές-φιλικές και στο άλλο απορριπτικές –εχθρικές. β) Ο τρόπος χειραγώγησης του παιδιού, όπου στο ένα άκρο οι στάσεις και οι συμπεριφορές είναι περιοριστικές –καταπιεστικές και στο άλλο άκρο είναι ανεκτικές-φιλελεύθερες....
 



Comments powered by CComment

  • fr-FR
  • English (UK)

Tell a Friend

Ενημέρωσε μια φίλη ή έναν φίλο για τη NeaPaideia.com

Live Search

Login

counter analyze

  • Visitors today: 1875
  • Visitors yesterday: 1894
  • Visitors month: 591911
  • Total Visits: 6713530