Αρχική

Σελίδες Εκπαίδευσης

Εκπαιδευτικό Υλικό

Νομοθεσία

Θέσεις - Αντιθέσεις

Πολιτισμός

Nea Paideia Blog

Tell a Friend*

Ενημέρωσε μια φίλη ή έναν φίλο για τη NeaPaideia.com

Login*

Live Search*

Latest News*

Accordion Menu*

Αρχική

Σελίδες Εκπαίδευσης

Εκπαιδευτικό Υλικό

Νομοθεσία

Θέσεις - Αντιθέσεις

Πολιτισμός

Nea Paideia Blog

Open Panel for Login

Search Our Site

Register

Δικαστική δίωξη μαθητών στην Κεφαλονιά

Στην Κεφαλονιά, 4 μαθητές του Γυμνασίου και Λυκείου Σάμης, παραπέμπονται στο μονομελές δικαστήριο ανηλίκων για συμμετοχή σε καταλήψεις.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΛΜΕ-ΚΙ, μάρτυρας κατηγορίας είναι η διευθύντρια του Γυμνασίου.
 
Η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ-ΚΙ: 
  «Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ καταδικάζει την παραπομπή σε δίκη τεσσάρων μαθητών του ΓΕΛ και του Γυμνασίου Σάμης Κεφαλονιάς, με την κατηγορία ότι συμμετείχαν στο «έγκλημα» των καταλήψεων – κινητοποιήσεων που είχαν αποφασιστεί από τα συλλογικά τους όργανα. Είναι γνωστό ότι σε κινητοποιήσεις για τα προβλήματα της εκπαίδευσης είχαν καλέσει πολλές φορές τόσο η ΕΛΜΕ-ΚΙ όσο και η Ένωση Γονέων. Οι τρεις μαθητές καλούνται στο μονομελές δικαστήριο ανηλίκων στις 13 Οκτώβρη, ημέρα Πέμπτη και ώρα 9 πμ (ο άλλος είναι ενήλικος). Το κλητήριο θέσπισμα ξεκίνησε να επιδίδεται πριν λίγες μέρες με εντολή του εισαγγελέα πλημμελειοδικών Κεφαλονιάς, υπογράφεται από τον αντιεισαγγελέα πρωτοδικών και μάρτυρας κατηγορίας είναι η Διευθύντρια του Γυμνασίου Σάμης και εκπαιδευτικός Θωμ.... Σιμι.......! Στην αναφορά της Διευθύντριας προς την αστυνομία, βάση της οποίας υπήρξε η εισαγγελική παρέμβαση, κατονομάζονται οι κατηγορούμενοι μαθητές και χαρακτηρίζονται ως «υποκινητές» και «πρωτοστάτες» σε δύο καταλήψεις στο σχολικό συγκρότημα της περιοχής. Οι κινητοποιήσεις χαρακτηρίζονται αδικαιολόγητες με το αιτιολογικό της δήθεν προώθησης λύσεων στα προβλήματα, αμφισβητείται η δημοκρατικότητα των μαζικών διαδικασιών των μαθητών, παρουσιάζεται ότι στις καταλήψεις γίνονται σημεία και τέρατα και επιρρίπτονται ευθύνες στο σύνολο σχεδόν των γονέων του σχολείου για αδιαφορία – αμέλεια.  

Το νομικό πλαίσιο με το οποίο δικάζονται είναι η διαβόητη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ – Ν. 2811/2000), της οποίας εμπνευστής ήταν ο Γεράσιμος Αρσένης επί ΠΑΣΟΚ του Σημίτη. Θυμίζουμε ότι με την εν λόγω ΠΝΠ με κυβερνήσεις – συγκυβερνήσεις ΝΔ – ΠΑΣΟΚ στήθηκαν εκατοντάδες μαθητοδικεία, κυνηγήθηκαν σκληρά οι αγωνιστές μαθητές και προβλέπονταν ποινές φυλάκισης τουλάχιστον 6 μηνών για όσους μαθητές συμμετείχαν σε καταλήψεις. Το μαθητικό κίνημα, ο λαός μας ευρύτερα, με σκληρό αγώνα οδήγησαν σε «πάγωμα» την ΠΝΠ και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ προχώρησε στην κατάργησή της (Ν. 4386/2016, άρθρο 45). Παρά ταύτα οι εισαγγελικές παρεμβάσεις πληθαίνουν ξανά πανελλαδικά, τα μαθητοδικεία ξαναστήνονται, ο αυταρχισμός δίνει και παίρνει. Στόχος ένας και μοναδικός, η κάμψη του μαθητικού κινήματος, μέσα από την τρομοκράτηση των μαθητών, η απρόσκοπτη εφαρμογή των αντιλαϊκών – αντιεκπαιδευτικών πολιτικών κυβερνήσεων – ΕΕ – κεφαλαίου.   

Οι διώξεις σήμερα ξαναζωντανεύουν με τη στήριξη και την ενθάρρυνση της κυβέρνησης και του Υπουργείου Παιδείας. Την ίδια ώρα που το Υπουργείο διατυμπανίζει επικοινωνιακά την κατάργηση της ΠΝΠ ως αναγκαία «προκειμένου να προστατευθούν οι ανήλικοι από ιδιαίτερα ψυχοφθόρες διαδικασίες ενώπιον της ποινικής δικαιοσύνης λόγω των δημοκρατικών διεκδικήσεών τους», υπενθυμίζει με νόημα πως «η τέλεση αξιοποίνων πράξεων στο χώρο του σχολείου τιμωρείται από τις διατάξεις του ποινικού κώδικα που αφορούν τόσο τους μαθητές όσο και τους γονείς ανήλικων μαθητών οι οποίοι παραλείπουν να τους εμποδίσουν από την τέλεση των αξιοποίνων πράξεων». Άλλωστε, ζήσαμε την περασμένη σχολική χρονιά την επιστράτευση των ΜΑΤ ενάντια στους μαθητές της Κεφαλονιάς στην Αθήνα, το όργιο των πιέσεων για τιμωρητική αναπλήρωση των ωρών που «χαθήκαν» από τις καταλήψεις, την κατάργηση εκδρομών για τον ίδιο λόγο, με «πρωτοπόρα» δράση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και του Διευθυντή της, στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Γκούση. Στο δρόμο που άνοιξαν κυβέρνηση – διοίκηση «ανταποκρίθηκαν» με ζέση εφιάλτες του παρελθόντος, από όλο το φάσμα της αντίδρασης μέχρι τη Χρυσή Αυγή, κάποιοι μάλιστα τώρα με το μανδύα του αριστερού.   

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ καλεί την εκπαιδευτική κοινότητα και όλο το λαό του Νομού σε ξεσηκωμό. Η συντριπτική πλειοψηφία του κλάδου των εκπαιδευτικών δίνει την παιδαγωγική μάχη στην τάξη, στηρίζει πολύπλευρα τη νέα γενιά και γνωρίζει ότι καθήκον της είναι να βρίσκεται δίπλα στους αγωνιζομένους μαθητές. Οι εισαγγελείς, η αστυνομία, οι χειροπέδες, τα δικαστήρια ανηλίκων και τα αναμορφωτήρια δεν έχουν θέση στο σχολείο. Ούτε έχουν θέση στο σχολείο και στα συνδικάτα μας εκείνοι που γίνονται καταδότες – μηνυτές των μαθητών τους. Για το λόγο αυτό το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ καλεί την Διευθύντρια του Γυμνασίου Σάμης να απολογηθεί εγγράφως για τις ενέργειές της, μέχρι το τέλος του μήνα. Εάν δεν υπάρξει τεκμήριο που να ανατρέπει τα μέχρι τώρα δεδομένα από πλευράς της, τότε θα παραπεμφθεί στη ΓΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ με πρόταση διαγραφής δια παντός από το σωματείο μας. Στην ίδια περίπτωση δεν μπορεί, επίσης, να παραμένει Διευθύντρια στο σχολείο. Οι Σύλλογοι Διδασκόντων του Γυμνασίου και του ΓΕΛ Σάμης καλούνται να πάρουν θέση και να ανταποκριθούν στο καθήκον τους. Η ΕΛΜΕ-ΚΙ, το ταξικό κίνημα, προσπάθησαν με το λόγο, μέσα στο σχολείο, να αντιμετωπίσουν μια σειρά εικασίες, ψευδολογίες και διαστρεβλώσεις της αλήθειας που δημοσιοποίησε την προηγούμενη σχολική χρονιά η Διευθύντρια του Γυμνασίου Σάμης, η οποία μας χαρακτήριζε σαν «το λύκο που χαίρεται στην αναμπουμπούλα» και έλεγε ότι «γίνονται τα παιδιά πιόνια στο παιχνίδι του ΠΑΜΕ»!!! Προκειμένου να εκδικηθεί το ΠΑΜΕ και μη μπορώντας να τα βάλλει μαζί του, στέλνει στο εδώλιο του κατηγορουμένου νέους ανθρώπους και μάλιστα μαθητές της. Παραβιάζει κάθε έννοια ηθικής τάξης και κάθε έννοια εκπαιδευτικής και παιδαγωγικής πρακτικής. Η ετυμηγορία του κλάδου πρέπει να είναι αμείλικτη.   

Καλούμε την ΟΛΜΕ, τα σωματεία, ιδιαίτερα τους φορείς στην περιοχή της Σάμης, να καταδικάσουν την ποινικοποίηση των μαθητικών αγώνων. Το Δημοτικό Συμβούλιο Κεφαλονιάς, το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων, οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου να πάρουν θέση.   

Διεκδικούμε:   

*Να μην περάσουν οι διώξεις και η τρομοκρατία σε βάρος των τεσσάρων μαθητών. 

*Να αποσυρθούν οι κατηγορίες και να τεθεί η υπόθεση στο αρχείο. 

*Να πάρει η κυβέρνηση νομοθετική πρωτοβουλία για παύση κάθε δίωξης μαθητών που έχει κινηθεί με βάση την (καταργημένη) Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. 

*Να καταργηθεί όλο το νομοθετικό πλαίσιο αναφοράς, που επικαλείται το Υπουργείο , ενάντια στις μαθητικές κινητοποιήσεις. 

*Να σταματήσει η τιμωρία των αγώνων και η καταστολή τους από κυβερνήσεις – διοικήσεις της εκπαίδευσης. 

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ, σαν πρώτο βήμα, καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 1.30 το μεσημέρι στη ΔΔΕ και στην εισαγγελία Κεφαλονιάς.   

Αργοστόλι 12/7/16»   

Το Υπουργείο Παιδείας σε ανακοίνωση αναφέρει: 

«Με αφορμή την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος μαθητών του Λυκείου και του Γυμνασίου Σάμης Κεφαλονιάς, με την κατηγορία ότι συμμετείχαν στις μαθητικές κινητοποιήσεις στα σχολεία τους, το Υπουργείο Παιδείας, δηλώνει για μια ακόμη φορά την πλήρη αντίθεσή του στην πρακτική να οδηγούνται μαθητές/τριες στα δικαστήρια για τη συμμετοχή τους σε κινητοποιήσεις που αποφασίζει συλλογικά η μαθητική κοινότητα. Αυτή η αντίθεση βασίζεται πρωτίστως σε παιδαγωγικές αρχές, τις οποίες οφείλουν να σέβονται πρώτα και κύρια οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί και είναι ανεξάρτητη από τη συμφωνία ή τη διαφωνία με τον τρόπο που οι μαθητές/τριες διεκδικούν κάθε φορά τα αιτήματά τους.   

Εκφράζοντας δε και στην πράξη αυτή του την πολιτική, το Υπουργείο Παιδείας προώθησε πρόσφατα την ψήφιση διάταξης νόμου (αρ. 45 παρ. 2 του ν. 4386/16) με την οποία καταργήθηκε η σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του 1999 που κυρώθηκε με το ν.2811/2000, η οποία ποινικοποιούσε τις κινητοποιήσεις των μαθητών/τριών οδηγώντας παράλληλα ανήλικα παιδιά στα περίφημα "μαθητοδικεία"».

Πηγή: minedu

Comments powered by CComment

  • fr-FR
  • English (UK)

Tell a Friend

Ενημέρωσε μια φίλη ή έναν φίλο για τη NeaPaideia.com

Live Search

Login

counter analyze

  • Visitors today: 4045
  • Visitors yesterday: 959
  • Visitors month: 630567
  • Total Visits: 6846950